Ο Αρχαιοπτέρυξ «αντέγραφε» τους φασιανούς και τους σκίουρους
Ο αρχαιοπτέρυξ είναι το αρχαιότερο και πιο πρωτόγονο γένος πτηνών που γνωρίζουμε αν και τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί απολιθώματα κάποιων όντων που φαίνεται ότι είχαν ικανότητα να πετούν και ήταν αρχαιότερα του αρχαιοπτέρυγα.
- Μετά τον Μπάιντεν και ο Κλίντον «καίει» τη Χάρις στο «παρά 5» των εκλογών
- Αυτό είναι το πρόσωπο ενός «βαμπίρ» 400 ετών από την Πολωνία
- Τα κρεβάτια-φέρετρα: Γιατί οι δυτικοευρωπαίοι τρύπωναν σε ξύλινα κουτιά τις νύχτες
- Μυστήριο στην υπόθεση της 75χρονης αγνοούμενης Σανίκο Τσαούσι - Όλα τα σενάρια ανοιχτά
Ο αρχαιοπτέρυξ είναι το αρχαιότερο και πιο πρωτόγονο γένος πτηνών που γνωρίζουμε αν και τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί απολιθώματα κάποιων όντων που φαίνεται ότι είχαν ικανότητα να πετούν και ήταν αρχαιότερα του αρχαιοπτέρυγα.
Ο αρχαιοπτέρυξ έζησε στην ύστερη Ιουράσια περίοδο, περίπου πριν από 150-145 εκατομμύρια χρόνια. Είχε μέγεθος παρόμοιο με της κίσσας και μπορούσε να φτάσει περίπου μισό μέτρο σε μήκος. Παρά το μικρό του μέγεθος, τα φαρδιά φτερά και την τεκμαιρόμενη ικανότητά του να πετάει ή να αιωρείται, ο αρχαιοπτέρυξ είχε περισσότερα κοινά με μικρά θηριόποδα παρά με τα σύγχρονα πτηνά. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει διάφορες μελέτες για την ανατομία αλλά και τα χαρακτηριστικά του αρχαιοπτέρυξ όπως αυτή που αναφέρει ότι είχε μαύρο χρώμα.
Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την παλαιοντολόγο Σόφι Σάντσεζ του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στην Σουηδία μελέτησαν την δομή και την αρχιτεκτονική των φτερών του αρχαιοπτέρυξ. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο αρχαιοπτέρυξ δεν ήταν ένας ικανός «αεροπόρος» που μπορούσε να πετάξει πολύ ψηλά και με μεγάλη ταχύτητα για πολύ ώρα. Στο άρθρο τους που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση «Nature Communications» οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο αρχαιοπτέρυξ χρησιμοποιούσε τις πτητικές του ικανότητες βασικά για να αποφεύγει τους εχθρούς του και όχι για να ταξιδεύει. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι κινήσεις του αρχαιοπτέρυγα στον αέρα ήταν παρόμοιες με αυτές του φασιανού. Εκτιμούν ότι ο αρχαιοπτέρυξ όταν ένιωθε απειλή πετούσε από δέντρο σε δέντρο με τρόπο ανάλογο με αυτόν που πηδούν οι σκίουροι από κλαδί σε κλαδί.
Το παντελόνι
Μια παλαιότερη μελέτη ειδικών της Πολιτειακής Συλλογής Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας της Βαυαρίας έδειξε ότι σε αντίθεση με τα σημερινά πτηνά ο Αρχαιοπτέρυγας ήταν ολόκληρος καλυμμένος με φτερά. Είχε δηλαδή φτερά ακόμη και στα πόδια του. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι ερευνητές ο Αρχαιοπτέρυγας φορούσε… παντελόνι. Σύμφωνα με τους ερευνητές η ολική κάλυψη του Αρχαιοπτέρυγα με φτερά δεν είχε να κάνει με πτητικούς λόγους αλλά για διάφορες άλλες χρήσεις όπως για μόνωση, καμουφλάζ, επώαση των αβγών, ωραιότερης εμφάνισης για προσέλκυση του αντίθετου φύλλου ή για να μπορεί να πραγματοποιεί μανούβρες όταν κινούταν με τα πόδια πάνω στο έδαφος. Υπάρχουν και κάποιοι ειδικοί πάντως που εκτιμούν ότι μπορεί η ολική κάλυψη φτερών να αναπτύχθηκε για πτητικούς λόγους και πιο συγκεκριμένα για να βοηθά στην απορρόφηση των κραδασμών όταν ο Αρχαιοπτέρυγας προσγειωνόταν.
Θεόδωρος Λαΐνας
in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις